ЖОВЧНОКАМ'ЯНА ХВОРОБА

ЖОВЧНОКАМ'ЯНА ХВОРОБА

Жовчно-кам′яна хвороба

1.     Яка причина жовчно-кам′яної хвороби (ЖКХ). Чому у одної людини утворюються камні (конкременти) у жовчному міхурові, а у другої – ні?

Основна причина – порушення обміну речовин у людському організмі. Цей процес в більшій чи меншій мірі відбувається у кожної людини, але реалізується вже індивідуально. У одних людей відкладаються солі в суглобах або хребті, у других – формуються атеросклеротичні бляшки в судинах серця і головного мозку, у третіх – каміння у нирках, у четвертих – каміння у жовчному міхурі.

2.     Чи може людина якимось чином запобігти цьому процесу ?

Багато людей мають підвищену схильність до жовчного каменеутворення.  Має також значення віковий і гендерний аспект ЖКХ: значно переважають жінки та люди старших вікових груп. Профілактика – це зменшення чинників ризику, які сприяють виникненню конкрементів, і на них людина може вплинути корекцією свого образу життя. Вживання жирної, гострої, копченої їжі; малорухомий спосіб життя – це ті фактори, які найбільше сприяють каменеутворенню у жовчній системі.

3. Невже лише операція залишається єдиним повноцінним і радикальним методом лікування ЖКХ ?

На жаль, так. Незважаючи на прогрес у медицині загалом, жовчно-кам′яна хвороба залишається хірургічною проблемою, якою займаються хірурги. На сучасному етапі певної популярності у лікарів і пацієнтів набули холелітики (хенофальк, урсофальк, та їхні аналоги), які розріджують жовч. Але вважати їх альтернативою операції об′єктивно, нема підстав. По-перше, ці препарати призначаються «всліпу», тобто без гарантії ефективності (результативності). По-друге, курс лікування має тривати до 2 років регулярного, щоденного прийому. По-третє, доказово доведена ефективність становить до 15% (тобто лише у кожного десятого пацієнта після 2-річного прийому преперату можливе повне розчинення конкрементів). І, останнє, у більшості пацієнтів протягом наступних років конкременти утворюються знову. Тому що холелітики не впливають на обмін речовин, а мають здатність розріджувати жовч і таким чином дещо уповільнювати процес каменеутворення.

4.     Так в чому ж полягає прогрес у лікуванні жовчно-кам′яної хвороби (ЖКХ) ?

У тому, що операції стали виконуватися менш травматичним лапароскопічним методом, який значно облегшує і прискорює післяопераційне одужання. 3–4 мікророзрізи, через які здійснюється операція, визивають мінімальні болі після операції (іноді достатньо 3–5 ін′єкцій знеболювальних), дозволяють пацієнту вставати з ліжка уже в день операції, а виписуватися із стаціонару на 2 – 4 день. Через 2- 3 тижні людина стає працездатною. Відносні обмеження якості життя, втім вони вкладаються в поняття здорового способу життя, стосуються виключення з раціону жирної, гострої, копченої їжі (принаймні на півроку).

5.     Чи завжди вдається здійснити операцію лапароскопічним методом?

Якщо людина звернулася вчасно, у так званому «холодному» періоді, тобто без гострого запалення у жовчному міхурі, то у 90 – 95% операцію можна здійснити лапароскопічно. Звідси практичний і прагматичний висновок: в інтересах власного здоров′я не варто дочекатися приступу гострого холециститу і екстреної операції. З усіх міркувань правильніше психологічно налаштуватися і прийти на планову лапароскопічну холецистектомію.

6.     Під час операції видаляється жовчний міхур разом з конкрементами, чи міхур залишається, а видаляються лише камні з нього ? 

Лапароскопічна холецистектомія – це єдина, стандартизована операція у всьому світі, яка полягає у видаленні жовчного міхура разом з конкрементами. Тому що, якщо міхур залишити, то камні в ньому виникнуть знову протягом певного часу.

Фатула Юрій Михайлович

Лікар - хірург, к.м.н.,

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

Запис за тел:  050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/