Тест на D-димер

Тест на D-димер

Тест на D-димер

Тест на D-димер

D-димер - лабораторний тест, який останнім часом набув неабиякої «популярності».

Давайте розберемося що це за тест,

та на що він вказує.

В нормі в здоровому організмі постійно функціонує єдина система згортання крові (система гемостазу), яка поділяється на дві взаємозалежні підсистеми:

-згортальну

та

-протизгортальну.

Основна функція згортальної системи — утворення кров’яних згустків – тромбів , які (наприклад, при травмі) «латають» пошкоджені стінки судин і таким чином зупиняють кровотечу.

Протизгортальна система крові підтримує кров у рідкому стані, протидіє функціонуванню згортальної системи, розчиняючи утворені тромби, що порушують гемодинаміку і тканинний метаболізм.

Невеличкі білкові фрагменти, що утворюються при розчиненні згустка крові (тромбу) і називають «D-димер»

Певний рівень тромбоутворення з подальшим їх розчиненням вважається нормою, тому є відповідні нормальні показники D-димеру.

У здоровому організмі єдиний механізм згортального процесу функціонує так, що швидкість згортання крові, та протизгортальна система завжди функціонують разом, балансують - забезпечують рідкий стан крові і попереджують кровотечу , зупиняють крововтрату при ушкодженні судин.

При деяких захворюваннях, що супроводжуються вираженим запальним процесом стінки судин пошкоджуються зсередини, порушується реологія крові, активується згортальна система, що призводить до підвищення тромбоутворення . У відповідь на це активується протизгортальна система, яка розчиняє тромби.

При цьому концентрація D-димеру зростає.

При швидкому надмірному тромбоутворенні протизгортальна система виснажується, не справляється - тромби збільшуються та закупорюють кровоносні судини. В залежності від локалізації може виникнути інфаркт, інсульт чи тромбоз в інших судинах …

При коронавірусній інфекції часто виникає виражений запальний процес в легенях з ураженням судин та з подальшим надмірним тромбоутворенням. Тромбоз найдрібніших судин в легенях значно обтяжує стан пацієнта, додатково підвищує кисневу залежність та погіршує прогноз.

Саме тому контроль стану системи коагуляції має вкрай важливе значення.

Але ізольоване визначення рівня D-димеру часто не дає можливості повністю оцінити стан гемостазу. Для цього потрібно визначати і деякі інші показники, нерідко оцінювати їх зміни в динаміці. Тим паче, що на рівень D-димеру можуть впливати багато інших факторів, а не тільки запальний процес.

Тому:

-якщо Вам призначили тест на D-димер - не пробуйте самі інтерпретувати його значення. Це може робити виключно лікар!!!

Лікар-гематолог Кредоклінік

Рубіш Наталія Вікторівна.

Бережіть себе та своїх рідних!

Довіряйте професіоналам.

Піклуємося про кожного!

м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/