ТЕЛЕАНГІОЕКТАЗІЇ

ТЕЛЕАНГІОЕКТАЗІЇ

Судинна «сіточка» (телеангіектазія) – це розширені тоненькі поверхневі судини (артеріоли, венули, капіляри) власне шкіри або судини, які розташовані близько під нею.

В нормі ці судини не видно, але при їх розширенні (капіляри більше ніж на 0,1 мм, артеріоли та венули – на 0,2-0,3 мм) та наповненні кров’ю вони починають просвічуватися через шкіру, а іноді і трохи виступати над нею.

На нижніх кінцівках зазвичай зустрічаються сині або фіолетові телеангіектазії, частіше лінійної чи деревоподібної форми. Як правило це збільшені в розмірі венули, так званий ретикулярний варикоз.

Найчастіше це є першим проявом венозної недостатності, але причиною також може бути зміна гормонального (переважно естрогенного) фону в організмі.

Провокуючими факторами виникнення судинної сіточки є:

1. зміни гормонального фону:

- під час вагітності

- прийом пероральних контрацептивів

2. тривале статичне підвищене навантаження на нижні кінцівки:

- вагітність (особливо повторна);

- постійне або тривале перебування «на ногах» (стоячи або сидячи);

- надмірна вага;

- важка фізична праця (підняття і переміщення вантажів);

- силові види спорту (бодібілдинг, пауерліфтинг і т.д.);

- часті і тривалі поїздки на автомобілях та авіаперельоти.

Частота появи сітчастого варикозу у жінок в 2-3 рази більше ніж у чоловіків.

Одним із методів лікування ретикулярних вен є мікросклеротерапія.

Мікросклеротерапія – це ефективний і безпечний метод лікування судинних «сітчок». Він полягає у введенні в просвіт ураженої вени спеціального лікарського препарату – склерозанта, який, при правильному виконанні маніпуляції, закупорює просвіт судини виштовхуючи з неї кров.

Склеротерапія є безболісною лікувальною маніпуляцією. Для її виконання використовують спеціальні тонкі голки, тому момент уколу майже не відчувається. Введення склерозанта може супроводжуватися незначним відчуттям печіння по ходу ретикулярних вен.

По закінченні склеротерапії на ногу накладають спеціальний еластичний бинт або надягають компресійну панчоху, яку варто носити цілодобово і не рекомендовано знімати без дозволу лікаря.

При дотриманні всіх рекомендацій склеротерапія на тривалий час гарантує гарний лікувальний і косметичний результат.

Які ж можуть бути ускладнення?

1. Свербіж шкіри – залежить від виду склерозуючого препарату і звичайно проходить через 1 – 2 години після маніпуляції.

2. Тимчасове потемніння шкіри по ходу склерозованної вени – відзначається в 5-8% пацієнтів. Блідо-коричневі смужки шкіри в окремих випадках можуть зберігатися до 1 року.

3. Шелушіння шкіри – відзначається менш ніж у 1% спостережень. При цьому на місці ін’єкції утвориться невелика поверхнева ранка, що звичайно загоюється через 2-4 тижні.

4. Алергічні реакції дуже рідкісні але можуть виникати, особливо у пацієнтів, що мають алергію на інші види медикаментів.

5. Біль у місцях ін’єкцій або по ходу склерозованної вени відзначають у невеликій кількості випадків. Біль, що тягне, у місцях ін’єкцій звичайно виникає при фізичному навантаженні і може тривати протягом 3-9 діб.

6. У рідких випадках через 2-4 тижні після лікування по ходу склерозованної вени може з’явитися тонка червонувата судинна «сітка», що звичайно самостійно зникає протягом 4-6 місяців.

7. Запалення вени – тромбофлебіт – рідке ускладнення склеротерапії, що виникає в 1 випадку на 1000 пацієнтів.

Пам’ятайте, що кращим метобом профілактики рецидиву захворювання є постійне використання спеціального профілактичного або лікувального компресійного одягу!

Судинний хірург КредоклінікКочмар Олександр Михайлович

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/