ПОДАГРА

ПОДАГРА

Подагра – це один із видів артриту, тобто  стан коли суглоб запалюється, стає набрякшим і болючим. Зазвичай, подагра починається з одного суглобу, найчастіше це суглоб на великому пальці стопи.

Подагра виникає внаслідок високого рівня сечової кислоти в крові. Сечова кислота – це речовина, що утворюється коли організм переробляє деякі види їжі. При певних обставинах  сечова кислота може утворювати кристали, відкладатись у суглобах і викликати біль та запалення. Також у пацієнтів з подагрою сечова кислота може утворювати камені в нирках, що може викликати значний біль та утруднювати відтік сечі.

Які симптоми подагри?

У пацієнтів з подагрою час від часу виникають напади або епізоди гострого артриту у вигляді раптового сильного болю, набряку та почервоніння суглобу. Найчастіше це великий палець стопи, коліно, гомілково-ступневий суглоб. Зазвичай атака стається в тільки в одному суглобі, проте в деяких осіб більше одного суглобу може бути уражено одночасно. Найчастіше гострий напад подагри стається вночі або під ранок. Біль може бути нестерпний і унеможливлює пересування, наростає за добу і поступово зникає від декількох днів до 1-2 тижнів

Як діагностують подагру?

Найточнішим методом діагностики подагри є пункція ураженого суглобу з забором рідини і аналіз останньої на наявність кристалів сечової кислоти. Проте часто вдається точно діагностувати подагру і без цієї маніпуляції, опираючись на:

-          Характерні симптоми (різкий набряк і біль в одному суглобі, особливо в першому пальці стопи)

-          Високий рівень сечової кислоти в аналізі  крові

-          Схожі напади в минулому, і відсутність симптомів в період між нападами

Як лікується подагра?

Існує декілька варіантів лікування гострого нападу подагри. Їх варто починати якомога швидше після початку симптомів. Ліки які використовується при гострому нападі, наступні:

-          НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати) – це велика група препаратів, до прикладу ібупрофен, диклофенак, напроксен та ін. Їх варто приймати з обережність пацієнтам з хворобами нирок, печінки чи тенденцією до кровоточивості.

-          Колхіцин – ефективний препарат для лікування гострих нападів подагри, проте часто дає побічні дії зі сторони шлунково-кишкового тракту.  

-          Стероїди (глюкокортикоїди/кортикостероїди) – мають виражені протизапальні властивості, в певних випадках їх можуть використовувати у вигляді ін’єкції в суглоб, найчастіше в колінний.

Як попереджують напади подагри?

Основним методом попередження гострих нападів подагри є зниження рівня сечової кислоти, тобто урат-знижуюча терапія. Ця терапія показана пацієнтам у котрих часті або важкі симптоми подагри. Приклади медикаментів, що знижують рівень сечової кислоти: алопуринол і фебуксостат.

Якщо ці медикаменти призначені, то це зазвичай пожиттєвий прийом. Перед початком лікування і в проміжках, лікарі замовляють певні лабораторні обстеження для того щоб прослідкувати за рівнем сечової кислоти і чи немає побічних дій. Залежно від рівня сечової кислоти підбирається доза препарату.

Сам по собі початок урат-знижуючої терапії підвищують ризик нападу подагри, тому на певний час призначаються колхіцин або НПЗП з профілактичною метою.

Які є немедикаментозні методи попередження нападу подагричного артриту?

До немедикаментозних методів в першу чергу належить дієта, а саме: варто обмежити вживання алкоголю і солодких неалкогольних напоїв, субпродуктів (печінка, серця, тощо), червоне і жирне м'ясо. Рекомендована нормалізація маси тіла, аеробна  фізична активність і контроль супутніх захворювань (діабет, гіпертонічна хвороба).

Якщо у Вас є вище описані симптоми - Ви завжди зможете звернутись до нас і ми обов'язково Вам допоможемо.

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря,

сімейний лікар Кредоклінік.

Бережіть себе та своїх близьких!

Піклуємося про кожного!

м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/