Неалкогольна жирова хвороба печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки

Неалкогольна жирова хвороба печінки та стеатоз печінки.

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) – це  стан, при якому жир накопичується в печінці, також це називається жирова інфільтрація.  Розрізняють 2 варіанти НАЖХП:

1.       Неалкогольний жировий гепатоз – це в цілому доброякісний стан, що характеризується відкладанням жиру в печінці без запалення останньої;

2.        Неалкогольний стеатогепатит  - хвороба печінки при якій крім відкладання жиру присутнє також запалення, цей стан може привести до серйозних наслідків.

Зловживання алкоголем також дуже часто може привести до ураження печінки. Тому НАЖХП встановлюють у пацієнтів котрі не зловживають алкоголем і не мають інших причин для ураження печінки, до прикладу гепатит С.

Розглянемо ці 2 варіанти неалкогольної жирової хвороби печінки

Неалкогольний жировий гепатоз

Неалкогольний жировий гепатоз – це є в цілому доброякісний стан,  котрий дедалі частіше зустрічається у розвинутих країнах. Це найчастіше захворювання печінки, що пов’язано з надмірною масою тіла і ожирінням. При жировому гепатозі функція печінки не порушена і у пацієнта немає симптомів. Найчастіше жировий гепатоз виявляють випадково при ультразвуковому обстеженні. Найкращий спосіб попередити неалкогольний жировий гепатоз –це нормалізація маси тіла, раціональне харчування та фізична активність. В деяких випадках неалкогольний жировий гепатоз може перейти у стеатогепатит, про котрий далі:

Неалкогольний стеатогепатит  (НАСГ) – це патологічний стан при якому у печінці накопичується жир, що супроводжується запаленням органу та як наслідок виникає фіброз або цироз печінки. Схожий процес відбувається у пацієнтів, що зловживають алкоголем, тому один з критеріїв діагнозу неалкогольного стеатогепатиту – це відсутність історії зловживання алкоголем у пацієнта. Точної причини неалкогольного стеатогепатиту  на даний час не встановлено, проте є чіткий зв'язок з діабетом, ожирінням,  резистентністю до інсуліну та метаболічним синдромом. Точно не відомо скільки людей страждають  на неалкогольний стеатогепатит, оскільки цей  стан часто не дає жодних симптомів. Найчастіше НАСГ зустрічається у осіб 40-60 річного віку і частіше у жінок, проте деколи діагностують і у дітей старше 10-ти років. Основні аспекти лікування НАСГ це контроль станів, що асоційовані з НАСГ (діабет, ожиріння) та моніторинг ураження печінки. Як і при неалкогольному жировому гепатозі, пацієнти з стеатогепатитом повинні бути вакциновані від гепатиту В і А.

Стани, що асоційовані з неалкогольним жировим стеатогепатитом. Як і було сказано вище, точна причина НАСГ невідома, але є зв'язок з наступними станами:

-          Ожиріння – більше 70% пацієнтів з НАСГ мають ожиріння;

-          Діабет – близько 75 % пацієнтів з НАСГ мають цукровий діабет 2-го типу;

-          Високий холестерин  і тригліцериди – по різним даним від 20 до 80 % пацієнтів з НАСГ мають високий рівень холестерину і тригліцеридів крові;

-          Резистентність до інсуліну та «предіабет» - інсулінорезистентність, це стан коли клітини організму неадекватно реагують на інсулін і потреба в останньому росте, тобто потрібно більше інсуліну, щоб утримати нормальний рівень глюкози в крові, часто цей стан переходить в діабет 2-го типу;

-          Ліки та токсини  - прийом деяких ліків пов'язаний з розвитком НАСГ, до прикладу аміодарон, тмоксифен.

Які симптоми НАСГ. Більшість пацієнтів з неалкогольним стеатогепатозом не мають жодних симптомів. В рідких випадках пацієнти скаржаться на загальну слабкість, неприємні відчуття в животі, проте не зрозуміло чи ці симптоми пов’язані з НАСГ.

Діагностика НАСГ. Неалкогольний жировий стеатогепатоз найчастіше діагностується при рутинному лабораторному та/або радіологічному обстеженні пацієнта, часто з інших причин або профілактично, а саме:

-          Печінкові проби – це лабораторні обстеження, котрі вимірюють рівень печінкових ферментів у та інших речовин у крові, при ураженні печінки їх рівень у крові зростає. Залежно від виду ураження є різні варіанти зміни показників печінкових проб. У пацієнтів з НАСГ підвищення таких показників як АЛТ і АСТ спостерігається у 90% випадків.

-          Інші лабораторні тести. Важливо є виключити інші причини ураження печінки, тому часто лікарі замовляють ряд обстежень, такі як аналізи на гепатит В, С, А, також обстежують пацієнта на більш рідкісні причини ураження печінки.

-          Радіологічні методи. Ультразвукове дослідження (УЗД) , комп’ютерна томографія (КТ), магнітно резонансна томографія (МРТ) можуть виявити накопичення жиру в тканинні печінки та ступінь ураження цим  процесом, проте не можуть відрізнити неалкогольний стеатогепатит  від інших станів, що дають схоже ураження печінки.

-          Біопсія печінки та фіброскан. В більшості випадків достатньо лабораторних та радіологічних методів для встановлення діагнозу неалкогольного стеатогапатиту, проте в рідких випадках, коли діагноз сумнівний, виконується біопсія печінки (процедура при якій відбирається маленький шматок печінки і мікроскопічно досліджується). Фіброскан – це неінвазійній метод оцінки стану печінки за допомогою спеціального ультразвукового обстеження, він дозволяє оцінити наявність та  ступінь  фіброзу (ущільнення) печінки.

Лікування неалкогольного стеатогепатиту

На жаль не існує ліків для неалкогольного стеатогепатиту. Основним у веденні пацієнтів з НАСГ є лікування станів, що пов’язані з стеатогепатитом, а саме: діабет і інсулінорезистентність , ожиріння, порушення обміну холестерину.

Важливим для пацієнтів з НАСГ є уникання гепатотоксичних (ті, що пошкоджують печінку)  речовин, особливо алкоголь, котрий може значно погрішити стан печінки.

Вітамін Е. Деяким пацієнтам  з важкою формою неалкогольного стеатогепатиту , у котрих відсутній діабет і захворювання серця лікарі деколи призначають вітамін Е. Існують деякі дослідження, котрі вказують, що прийом вітаміну Е може зменшити запалення печінки у пацієнтів з неалкогольним стеатогепатозом, пороте ці дані піддаються сумніву.  Ніколи не приймайте вітамін Е, якщо його вам не призначив лікар.

Прогноз. НАСГ – це зазвичай хронічний тривалий стан,  з досить індивідуальним перебігом. У більшості пацієнтів дуже хороший прогноз і серйозне ураження печінки не виникає, проте в деяких пацієнтів можуть виникнути серйозні ускладнення у вигляді цирозу печінки. Тому дуже важливо є постійний моніторинг стану печінки і лікування станів, що пов’язані з неалкогольним стаетогепатитом.

Всі обстеження та консультацію лікаря-гастроентеролога ви можете пройти у нас в КРЕДОКЛІНІК.

Піклуємося про кожного!

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря, сімейний лікар Кредоклінік.

м. Ужгород, вул. Капушанська 6А 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/