МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ

МЕТАБОЛІЧНИЙ СИНДРОМ

Метаболічний синдром

Що таке метаболічний синдром?

Метаболічний синдром це збірний термін, що включає в себе ряд станів, котрі значною мірою збільшують ризики виникнення серйозних хвороб серця і діабету.

Лікарі встановлюють метаболічний синдром у осіб в котрих є хоча б 3 з наступних 5-ти станів, це:

-          Ожиріння та великий живіт. Ожиріння визначається за допомоги показника, який називаєься «індекс маси тіла», щоб його розрахувати треба масу тіла в кілограмах поділити на квадрат росту в метрах, до прикладу: у особи зі зростом 185 см і масою тіла 75 кг індекс маси тіла – 22 (75/1,852=22). Нормальним є індекс маси тіла в межах 18-25 «Великий живіт» визначається за допомогою вимірювання окружності талії, нормальні показники значно різняться залежно від статі та віку.

-          Підвищення артеріального (кров’яного)  тиску. Коли лікар повідомляє вам ваш кров'яний тиск звучать 2 числа, до прикладу 120 на 80. Перше або верхнє число - систолічний тиск, це тиск в судинах (артеріях)  коли серце скорочується. Друге або нижнє число - діастолічний тиск, це тиск в артеріях коли серце розслаблене. Підвищений тиск, це коли верхнє число більше 130 і/або нижнє більше 85.

-          Підвищення рівня глюкози (цукру) крові. Для того щоб клітини організму функціонували, їм потрібне паливо у вигляді глюкози, котра потрапляє в клітини за допомогою гормону інсуліну, якщо інсуліну бракує або клітини стають нечутливими до останнього, то рівень глюкози в крові піднімається, що є ключовою ознакою цукрового діабету. Рівень глюкози крові більше ніж 5,6 ммоль/л вважається підвищеним, якщо виміряний натщесерце (більше 8-ми годин без їжі і напоїв, за виключенням води)

-          Високий рівень тригліцеридів. Триглі цериди – речовини, що схожі на жир, які циркулюють в крові. Нормальним рівнем триглі церидів є менше ніж 1,7 ммоль/л.

-          Низький рівень ліпопротеїдів високої щільності (ЛПВЩ) - це  «хороший» холестерин. Хороший він тому, що знижує ризики серйозних хвороб серцево-судинної системи, таких як інфаркт і інсульт. Низьким рівнем вважається показник менше ніж 1 ммоль/л у чоловіків і менше 1,3 ммоль/л у жінок

Як діагностують метаболічний синдром?

Підчас огляду у лікаря вимірюється артеріальний тиск, окружність талії, індекс маси тіла та замовляються деякі лабораторні обстеження

Як попередити метаболічний синдром?

Для того щоб зменшити ризики виникнення метаболічного синдрому варто:

-          Нормалізувати масу тіла, якщо є ознаки ожиріння;

-          Вживати в їжу більше овочів і фруктів, обмежити червоне м'ясо і жирне м'ясо;

-          Регулярно займатись фізичною активність (біг, аеробіка, тощо);

-          Не палити.

Як лікується метаболічний синдром?

Ціль лікування є зменшення ризиків виникнення серйозних захворювань серця і діабету. До аспектів лікування відносяться:

-          Зміни в дієті. Пацієнтам з метаболічним синдромом рекомендують дотримуватись дієти DASH або середземноморської дієти, котра складається з значної кількості свіжих овочів і фруктів, корисних жирів;

-          Фізична активність. Рекомендується 30 хв. аеробних вправ 5 і більше днів на тиждень. Легкий біг є одним з найкращих варіантів;

-          Ліки. Лікарі можуть призначити певні ліки для контролю артеріального тиску, рівня цукру крові та холестерину.

Якщо Ви помітили у себе  вище перераховані критерії метаболічного синдрому – не слід зволікати, навіть, якщо у Вас «хороше самопочуття» . Найкраще – звернутися до лікаря, який фахово та безпечно допоможе  нормалізувати метаболізм та попередити небезпечні ускладнення.

Піклуємося про кожного!

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря,

сімейний лікар Кредоклінік.

м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/