ЛАБОРАТОРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. ПРЕАНАЛІТИЧНИЙ ЕТАП.

ЛАБОРАТОРНІ ДОСЛІДЖЕННЯ. ПРЕАНАЛІТИЧНИЙ ЕТАП.

⁉️Де здати аналізи, щоб бути впевненим на 💯 % у достовірності результатів ⁉️

❓Чому пацієнти здають одні й ті ж самі тести в різних лабораторіях, витрачаючи додаткові кошти, час та нерви ❓

❗️❗️❗️ Питання довіри до лабораторії стоїть не менш гостро, ніж питання довіри до лікаря…

☝️Будуючи діагностичний підрозділ ми в Кредоклінік поставили за мету – створити лабораторію, якій довірятимуть на 100%

✔️ висококваліфікований персонал, що «живе» професією лаборанта;

✔️ сучасне обладнання;

✔️ безкомпромісний контроль на всіх етапах;

Навпроти цих пунктів ставимо галочку «зроблено»

Та чи все залежить від лабораторії ❓

👩‍⚕️Розказуємо про так званий «преаналітичний етап», де може бути до 70% ❗️❗️❗️ усіх помилок під час лабораторних досліджень. Він включає усі процеси, які відбуваються до того, як матеріал потрапить до аналізатора чи "під мікроскоп". 🔎

🔸Яка доля відповідальності на лікарю, що призначає той чи інший тест ❓

🔸За що відповідає медсестра❓

🔸Які основні правила забору❓

             та

🔸Як правильно готуватись до здачі аналізів❓

Якщо Ви зібрались здавати аналізи, то обовязково прочитайте до кінця.

Отже, преаналітичний етап включає:

🔴 Прийняття рішення лікарем щодо необхідності лабораторних досліджень, їх вибір  з метою отримати справді необхідну інформацію для правильної постановки діагнозу.

🔴 Вибір необхідного біологічного матеріалу для дослідження, оскільки один і той же показник можна визначити з різних біологічних матеріалів. Так, рівень деяких гормонів можна визначити в крові, сечі або слюні. В прайс-листі Credoclinic навпроти кожного тесту вказані матеріали, в яких даний показник чи групу показників можна визначити. Така підказка допоможе лікарю  зробити правильне направлення в лабораторію.

🔴 Підготовка пацієнта до взяття біоматеріалу також дуже важлива. Всі знають, що більшість тестів необхідно здавати натще. Насправді, прийом їжі впливає далеко не на всі показники крові, та для того, щоб виключити всі сумніви – рекомендуємо витримати паузу від останнього прийому їжі до здачі крові близько 6 годин. Легкий сніданок, особливо якщо пройшло кілька годин не матиме жодного впливу на достовірність результатів. Виключенням є тест рівень глюкози в крові, заліза, тести на холестерин, ліпіди та білірубін . Тут 8-12-ти годинне утримання від прийому їжі обов’язкове. Також перед здачею крові на “ліпідограму” дуже бажано, щоб вечеря напередодні була легкою, не жирною. Важливо також увесь цей час утримуватись від прийому алкогольних напоїв, від інтенсивних фізичних навантажень (важка фізична праця, спортзал) та паління.

🔴 Щодо маленьких діток – до 4-5-ти років – протягом 30-40 хвилин до здачі крові необхідно “наводнювати” організм питною водою або напоями без цукру. Це зробить дитячі вени "більш напруженими" та допоможе швидко та безболісно виконати саму процедуру забору.

🔴 Забір крові для дослідження - тут практично вся відповідальність на середньому медперсоналі. Досвідчена медсестра добре знає послідовність використання пробірок з різними консервантами, щоб не допустити їх змішування. Тривале перетиснення плеча джутом може призвести до хибно вискоих показників калію і магнію. Недостатня кількість крові в пробірці - це порушення співвідношення матеріалу і консерванту. Наслідок - спотворення більшості показників. Недостатнє перемішування пробірки одразу після її наповнення може призвести до утворення в ній згустку. Наслідок - спотворення результатів дослідження та поломка аналізатора. Ось чому у нас лише досвідчені та відповідальні медсестри.

🔴 Час здачі крові – немає принципового значення , та є виключення - кортизол, тестостерон, АКТГ  необхідно здавати виключно ранком, орієнтовно до 10-ї години. Для цих показників характерні добові коливання.

🔴Прийом медикаментів – тільки Ваш лікар може рекомендувати Вам відмінити прийом того чи іншого препарату при лабораторному тестуванні. Або ж якщо таку перерву зробити неможливо – то він повинен врахувати можливий вплив фармпрепарату на рівень досліджуваного показника.

🔴Забір сечі для аналізу – з ранкової сечі середня порція після ретельних гігієнічних процедур. Для деяких досліджень необхідно збирати всю добову сечу та відбирати з неї невелику частину для досліджень. Про особливості такого забору Вас проконсультує лікуючий лікар.

Дотримання цих вимог в процесі дослідження забезпечить якість та точність результатів аналізу;

🔴 Маркування та підготовка біологічних матеріалів - важливий етап . В Credoclinic маркування відбувається за допомогою штрих-коду, що унеможливлює інформаційні та технічні помилки - матеріал неможливо переплутати, оскільки в кожному такому коді є дані про пацієнта та про замовлені тести.

🔴Зберігання – на цьому етапі є певні ризики, бо різні показники мають різну стабільність – електроліти, коагулограма, В12, фолієва кислота – термін виконання тесту – до 4-6 годин з моменту забору крові. Загальний аналіз крові – до 8-ми годин. Далі показники змінюються і їх вимірювання може мати помилкове значення. ❗️❗️❗️Саме з цієї причини ці показники не можна вимірювати на наступний день (наприклад – лабораторія знаходиться в іншому місті)

🔴 Транспортування біоматеріалів безпосередньо на дослідження та їх зберігання при необхідності. Тут важливе дотримання температурного режиму. Клініко-діагностична лабораторія Кредоклінік знаходиться в одному приміщенні з пунктом забору, тому весь процес транспортування – це переміщення матеріалу між поверхами. Тут ризик вплинути на достовірність тестів практично відсутній.

🔴 Evidence (кодове слово для отримання знижки на послуги лабораторної діагностики в Credoclinic ) Пропозиція діє до 31 березня 2020.

🔴 Внутрішньолабораторна стадія преаналітичного етапу. У лабораторію надходить промаркований матеріал (з індивідуальним номером). Стандартним протоколом встановлено режими центрифугування для кожного виду матеріалу, що забезпечує правильну внутрішньолабораторну підготовку проби до аналізу. Цей етап повністю залежить від лаборантів.

☝️Від дотримання правил на усіх цих етапах часто залежить кінцевий результат, який і впливає постановку діагнозу та відповідно на лікування. ‼️

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

☎️ 050 911 33 00

#credoclinic#доказовамедицинаhttps://credoclinic.com.ua/