Атопічний дерматит

Атопічний дерматит

Екзема або атопічний дерматит це хвороба при якій шкіра стає сухою, з'являється виражений свербіж, лущення та запалення. На атопічний дерматит хворіють як діти так і дорослі, і схоже, хвороба має сімейний або генетичний характер. Хвороба має хронічний, тривалий характер, проте при правильному лікуванні  можна добитись тривалої ремісії та значною мірою покращити якість життя пацієнта.

Які причини атопічного дерматиту?

Хоча точна причина атопічного дерматиту досі точно не зрозуміла є чіткий зв'язок з генетичною схильністю до даного захворювання. У більшості пацієнтів з атопічним дерматитом є генетично обумовлене порушення функції самого верхнього шару шкіри (епідермісу). Епідерміс - це перша лінія захисту нашого тіла від зовнішнього середовища. Коли епідерміс працює правильно, він захищає тіло від подразників, алергенів і мікробів, також епідерміс не дає шкірі втрачати воду, попереджає зневоднення.

Існує популярний міф, що причина атопічного дерматиту - це харчова алергія. Так, деколи є зв'язок між атопічним дерматитом та харчовою алергією, проте це буває дуже рідко.

Які симптоми атопічного дерматиту?

У більшості людей симптоми атопічного дерматиту виникають у ранньому дитинстві, найчастіше у віці до 5 років. До симптомів належать:

-       Сильний свербіж

-       Почервоніння

-       Сухість

-       Лущення

Свербіж часто посилюється вночі і і може погіршити стан шкіри. Характер та тяжкість симптомів у різних пацієнтів різна, також з часом симптоми змінюються. Локалізація висипу часто залежить від віку пацієнта, до прикладу:

-       У маленьких дітей атопічний дерматит найчастіше уражає руки, ноги, щоки і скальп. Шкіра в зоні підгузника зазвичай не уражена.

-       У старший дітей і дорослих найчастіше уражена шкіра шиї, ліктів і ззаді колін. Доролсі також можуть страждати на дерматит зап”ясть, долонь,  передплічь і обличчя.

-       З часом у дорослих шкіра стає темною, грубою і навіть можуть утворюватись рубці від розчухувань.

Як діагностується атопічний дерматит?

Не існує конкретного тесту чи аналізу для діагностики атопічного дерматиту.  Діагноз встановлюється лікарем  клінічно, після огляду, збору медичної історії.  Є ряд фактоів, що наштовхують на ймовірність атопічного дерматиту, це тривалий та повторюваний свербіж, початок симптомів у ранньому дитинстві, наявність атопічного дерматиту або алергічних захворювань (астма, алергічний риніт) у родичів.

Як лікується атопічний дерматит?

Атопічний дерматит - це хронічне захворювання з періодами ремісії (коли хвороба не дає симптомів) і загострення. Деякі пацієнти не мають симптомів по декілька років. Вилікувати екзему неможливо, проте можливо значною мірою зменшити симптоми аж до їх повної і тривалої відсутності.

В більшості випадків атопічний дерматит лікують сімейні лікарі чи педіатри, у складних випадках, коли діагноз сумнівний або немає ефекту від лікування рекомендована консультація спеціаліста - дерматолога.

В аспекті лікування атопічного дерматиту важливо знати про тригери (фактори, що провокують загострення хвороби), до них належать:

-       Холодний чи сухий клімат/мікроклімат

-       Пітніння

-       Емоційний стрес та тривога

-       Різкі перепади температури середовища

-       Вплив подразників на шкіру, такі як миючі засоби, парфуми, косметика,  вовна, пил, сигаретний дим, синтетичні волокна (поліестер) та ін.

Серед засобів для лікування атопічного дерматиту є наступні:

-       Зволожуючі креми та мазі. Ці засоби зволожують шкіру та не дають їй висихати, створюють бар'єр шкіри з зовнішнім середовищем. Зволожуючі креми (емолієнти) найкраще наносити одруз після купання чи душу. Їх можна використовувати декілька разів на день,

-       Топічні (ті що наносяться на шкіру) стероїди. Лікарі призначають стероїди у вигляді крему чи мазі у випадках загострення дерматиту з метою швидкого усунення запалення. Варто знати, що на різні ділянки тіла використовуються різної сили стероїди. Ці ліки використовують короткочасно.

-       Топічні інгібітори кальценеврину - це відносно нові ліки для лікування атопічного дерматиту, до них належать пімекролімус (Елідел) та такролімус (Протопік). Ці препарати часто використовуються на чутливі ділянки тіла, такі як повіки, обличчя, пах і можуть використовуватись у дітей старше 2 років.

-       Системні стероїди (таблетки) - використовуються в рідких, тяжких випадках. Тривале використання не рекомендоване через можливі побічні дії.

-       Фототерапія (ультрафіолет) - ультрафіолетове випромінювання може ефективно контролювати симптоми екземи, проте цей тип лікування дороговартісний та підвищує ризики раку шкіри, тому використовується обмежено у випадках коли інші методи неефективні.

-       Імуносупресивні препарати (ті, що знижують імунітет) - ці ліки пригнічуються імунну систему і зменшують запалення шкіри. Використовуються тільки у тяжких формах захворювання, коли інші методи неефективні. Не призначаються дітям

Також часто використовують антигістамінні препарати для симптоматичного лікування свербежу. Пацієнтам рекомендують психотерапію у випадку тривожних розладів чи порушенні настрою, оскільки ці стани можуть провокувати загострення.

Отож, атопічний дерматит це часта, хронічна проблема, контра значною мірою впливає на якість життя пацієнта, проте при правильному діагностичному та лікувальному підході хворобу вдається контролювати

У цьому вам допоможуть лікарі Кредоклінік.

Піклуємося про кожного!

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря, сімейний лікар Кредоклінік.

!Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

Запис на прийом: 050 911 33 00