Аналіз крові на глікозильований гемоглобінle

Аналіз крові на глікозильований гемоглобінle

 Аналіз крові на глікозильований гемоглобін.

Глікозильований гемоглобін, інші назви: глікований гемоглобін, HbA1C  або А1С – це лабораторний тест, котрий  вказує на середній рівень глюкози (цукру) в крові пацієнта за останні 2-3 місяці. Цей аналіз показує який відсоток гемоглобіну (спеціальний білок в еритроцитах, що розносить кисень по організуму) глікозильований, тобто «вкритий» глюкозою, іншими словами чим довше і чим вище рівень глюкози в крові тим більша чистина гемоглобіну глікозильована.

Чому призначають цей тест?

Є 3 основні причини виконання аналізу на глікозильований гемоглобін:

1.       Діагностика цукрового діабету 1-го і 2-го типів. У поєднанні з іншими тестами вуглеводного обміну

2.       Моніторинг ефективності лікування цукрового діабету. Проводиться постійно, особливо на ранніх етапах лікування

3.       Виявлення, так званого предіабету З метою оцінки ризиків виникнення діабету та інших серцево-судинних ускладнень

Які інтерпретувати   результати рівня глікозильованого гемоглобіну?

Це залежить від того, чому тест на HbA1C був виконаний:

1.       Якщо тест робиться з метою діагностики діабету, то:

a.       Рівень глікозильованого гемоглобіну у здорових осіб повинен бути нижче 5,7%, тобто у такому випадку у особи відсутній цукровий діабет і ризики його виникнення відносно низькі.

b.       Якщо рівень глікозильованого гемоглобіну більше 6,5%, це означає, що у особи найймовірніше цукровий діабет і консультація лікаря та дообстеження

c.       Показники в межах 5,7-6,4% вказують на «предіабет», тобто високий ризик виникнення діабету, рекомендовано консультація лікаря, модифікація стилю життя

2.       Якщо тест робиться з метою моніторингу ефективності лікування цукрового діабету: У осіб з цукровим діабетом цільовий рівень глікозильованого гемоглобіну є менше 7%, проте існують певні особливості для окремих пацієнтів. Але загалом діабет при умові HbA1C менше 7% вважається добре контрольованим.  

Як часто потрібно робити тест на глікозильований гемоглобін?

Це залежить від деяких факторів, по перше: чиє у вас діабет і які показники HbA1c були останній раз, а саме:

1.       Якщо останній раз рівень глікозильованого гемоглобіну був менше 5,7%, це означає, що у особи немає цукрового діабету. У такому випадку повторний тест варто робити раз на 2-3 роки.

2.       Якщо останній раз рівень глікозильованого гемоглобіну був в межах 5,7-6,4%, це означає, що у особи немає цукрового діабету, але ризик виникнення останнього досить високий, тобто мова йде про «предіабет». У такому випадку повторний тест варто робити щонайменше раз на рік.

3.       У  вас цукровий діабет і він добре контрольований. У  такому випадку рекомендовано виконувати аналіз на глікозильований гемоглобін кожні 6 місяців.

4.       Якщо у особи цукровий діабет, котрий погано контрольований або змінено лікування, то рівень глікозильованого гемоглобіну обов’язково  вимірюється кожні 3 місяці!

Як готуватись до здачі аналізу на рівень глікозильованого гемоглобіну?

Аналіз крові на HbA1C не потребує особливої підготовки. Забір крові може бути виконаний в будь-який час і не залежить від прийому їжі.

Чому це так важливо?

Існує багато переконливих досліджень, котрі вказують, що чим ближче рівень глікозильованого гемоглобіну до нормальних показників, тим нижче ймовірність серйозних ускладнень цукрового діабету, а саме:

1.       Діабетична ретинопатія, хвороба очей при цукровому діабеті, що може призвести до сліпоти .

2.       Діабетична   нейропатія, або ушкодження нервів, що призводить до болі, порушення чутливості.

3.       Діабетична нефропатія – ураження нирок, що може призвести до їх повної відмови.

4.       Нормалізація рівня глікованого гемоглобіну значною мірою знижують ймовірність інфаркту та інсульту.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЗДОРОВ’Я СВОЇХ РІДНИХ!

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря, сімейний лікар  Кредоклінік.

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6АЗапис на прийом:

 ☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/