НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ

НАЙПОШИРЕНІШІ ПИТАННЯ ПРО ВАКЦИНАЦІЮ

Вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує у Вас чи Вашої дитини захист проти хвороби. 

В основному, вакцини вводять в організм у вигляді уколу (ін’єкції). Деякі вакцини, наприклад, „жива” вакцина проти поліомієліту (ОПВ) — у вигляді крапель у рот (орально). Також „живі” вакцини можуть вводитися інтраназальним шляхом (у вигляді спрею в ніс), як вакцина проти грипу, що використовується в США (в Україні цей тип вакцини проти грипу поки не застосовується).

АЛЬТЕРНАТИВ ВАКЦИНАЦІЇ НЕМАЄ

Вакцинація потрібна для Вашого захисту та захисту вашої дитини. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація захищає вашу дитину від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням — у випадку інфікування. Загартовування, добре харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб. Ніщо не зможе захистити вашу дитину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію. Альтернатив вакцинації немає!!!

Найбільш часті запитання, які виникають у наших пацієнтів щодо вакцинації:

Що таке календар щеплень?

Кожна країна визначає перелік інфекційних хвороб, проти яких вона виробляє чи закуповує вакцини .  Держава планує кількість доз і вік, в якому потрібно її вводити. Затверджений графік вакцинації відповідно до віку і є календарем щеплень. В Україні календар щеплень оновлюється періодично. Останнє оновлення відбулося у 2018 році. 

 З календарем профілактичних щеплень можна ознайомитися за посиланням.

Які щеплення є обов’язковими?

В Україні ми маємо обов’язкову вакцинацію  від 10 інфекційних захворювань. 11 інфекційна хвороба, вакцина проти якої закуповується державою, - це вакцина проти сказу. Вакцини проти цих хвороб можна отримати в державних чи приватних закладах відповідно до календаря щеплень. 

 В Україні зареєстровані абсолютно всі вакцини за Національним календарем щеплень. Це вакцини від гепатиту В, туберкульозу, кору, епідпаротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції. 

 Чи можна зробити дитині щеплення від інфекцій, які не входять в Україні до переліку 10-ти обов’язкових?

Так, якщо вакцина проти інфекції, від якої ви хочете захистити дитину, зареєстрована в Україні і офіційно є в продажі чи наявна в медичному закладі. Якщо ж вакціна не зареєстрована в Україні (наприклад - придбана закордоном) - її введення на території України є незаконним. При виникненні якихось побічних дій - Ви не зможете отримати юридичного захисту.

Як розпочати щеплення, якщо до цього дитині не робили жодного?

В Календарі щеплень є окремий розділ про вакцинацію дітей з порушенням календаря щеплень. Там є інформація як поєднуються вакцини між собою, які вакцини використовуються. Для консультації необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра і проконсультуватися з ними щодо щеплень. 

ПРАВИЛА ЩЕПЛЕННЯ З ПОРУШЕННЯМ КАЛЕНДАРЯ ДІТЕЙ ВІКОМ ДО 7 РОКІВ

Є декілька загальних постулатів:

Не потрібно розпочинати вакцинацію знову, якщо пропущені одна\декілька доз. Треба наздогнати календар і все;

Мінімальний інтервал –це інтервал між щепленням проти однієї інфекції, а не між вакцинами взагалі;

Інтервал 1 міс –це 28 днів ( 4 тижні) , не обов’язково 30;

Максимальних інтервалів не існує;

Дитина у віці від 18 міс до 7 років має отримати щонайменше 4 дози вакцини АКДП\АаКДП. Схема 0-1-1-6. Цифра в схемі позначає кількість місяців інтервалу між дозами.

Якщо четверта доза зроблена у віці 4 роки та старше, то вона зараховується як п’ята (в 6 років дитина за календарем має отримати п’яту дозу вакцинації проти дифтерії у вигляді вакцини АДП).

Особливості щодо бустриксу: це вакцина АаКДПм із зменшеним вмістом антигенів, тому не може використовуватись для первинної вакцинації у дітей до 7 років. В інструкції зазначено, що використовується для ревакцинації у дітей старше 4х років, але зауважте, що саме в цьому віці за календарем CDC в США діти отримують 5ту дозу щеплення проти дифтерії, кашлюка та правцю. Отже, бустрикс може бути застосований у віці до 7 років лише на п’яту дозу, за умови щеплення чотирма дозами повноцінної вакцини АКДП\АаКДП.

Поліо.

Дитина у віці від 18 міс до 7 років має отримати щонайменше 4 дози вакцинації проти поліомієліту, при чому перші 2 дози обов’язково ІПВ (інактивована вакцина проти поліомієліту в ін’єкції). Схема 0-1-1-6. Допускається отримання всіх 4х доз у вигляді вакцини ІПВ. Але, при цьому у дитини не буде місцевого імунітету в кішківнику проти поліо.

Гепатит В.

Повний курс щеплень проти гепатиту В має складатись з 3х доз. Схема: 0-1-6, але при цьому 6ти міс інтервал рахується між 1ю та 3ю дозами.

Допускається схема 0-1-1 при прискореній підготовці дитини до операції чи інших втручань, де є ризик інфікування. Доцільніше користуватись першою схемою.

Увага: при вакцинації багатокомпонентними вакцинами допускається отримання 4х доз вакцини проти гепВ.

Гемофільна інфекція (Хіб).

Вакцинація з порушенням календаря проти цієї інфекції має певні особливості. Схема 0-1-6, але кількість доз, що має отримати дитина, залежить від віку, коли введена перша доза. Проводиться щеплення до 5 років.

Якщо малюк отримав дві дози вакцини Хіб до віку 12 міс, то він отримує і третю дозу через 6 міс від другої. В разі, коли 2га доза вводиться у віці 12 міс, то далі щеплення Хіб не проводиться. Якщо ж перша доза вводиться старше 1 року, то достатньо однієї дози.

Нюанс: при проведенні вакцинації багатокомпонентними вакцинами допускається введення більшої кількості доз. Вони не підсилять імунітет, але й шкоди не зроблять.

КПК.

 Дитина старше 6 років повинна мати 2 дози КПК. Схема 0-1.

Активно використовуйте правила поєднання вакцин. Чим скоріш дитина отримає необхідні щеплення, тим швидше вона отримає імунний захист від інфекцій.

Якщо дитина не має жодних щеплень, то чи може дитина відвідувати заклад освіти?

Є закон України про захист населення від інфекційних хвороб, де є стаття 15, яка забороняє відвідувати заклади для дітей, якщо дитина не вакцинована через відмову. У 2019 році Верховний Суд України чітко протрактував цю статтю, і зазначив, що вона не суперечить праву на освіту. 

 Верховний Суд України своїм рішенням підтвердив, що вакцинація є обов’язковою, а невакцинованим дітям не можна відвідувати дитячі садочки. Повний текст рішення тут: http://bit.ly/2JKVTHt 

Є категорія дітей, які не можуть вакцинуватися за станом здоров’я. Таких дітей має захищати колективний імунітет (до 98% вакцинованих). Відмова батьків від вакцинації дітей ставить під загрозу життя інших. 

Чи потрібно ревакцинуватися дорослим від дифтерії та правця, які пропустили щеплення?

В 2006 році у календарі щеплень з’явився розділ про вакцинацію з порушенням календаря щеплень. Незалежно від того скільки часу минуло від попередньої дози, яку ви пропустили, якщо ви були попередньо вакциновані, необхідно ввести 1 дозу вакцини від дифтерії та правця. А згодом необхідно ревакцинуватися через 10 років. 

Дорослі будь-якого віку можуть безоплатно вакцинуватися від дифтерії та правця.

Що таке колективний імунітет?

Колективний імунітет передбачає, що збудник не зможе циркулювати від людини до людини, якщо багато людей будуть до нього не сприйнятливі. Якщо дуже просто, то в ситуації коли 2 людини з 3 мають імунітет до кору, то між ними вірус не зможе розповсюджуватися і ця третя людина буде захищена за рахунок тих двох. Колективний імунітет досягається двома шляхами: якщо перехворіли всі - і мають імунітет, або за допомогою вакцинації. Але колективний імунітет не працює щодо всіх інфекцій, проти яких існують щеплення. 

Що таке цільноклітинна та ацелюлярна вакцина?

Нині у світі використовується два типи активних компонентів вакцини від кашлюку. Цільноклітинна вакцина (DTwP) складається з анатоксинів правця і дифтерії та вбитих цільноклітинних бактерій кашлюку (wP). Іншим типом вакцини від дифтерії, кашлюку та правця є АКДП – комбінація таких само анатоксинів правця і дифтерії та ацелюлярної кашлюкової вакцини (aP), яка не містить цілої бактерії, а складається з декількох антигенів кашлюку. 

Які можуть бути реакції на вакцинацію?

Що імуногенніша вакцина, то частіше може виникати місцева реакція. На щеплення від дифтерії та правця може виникати місцева реакція дуже часто.  До 10% можуть відчувати біль у місці вакцинації, можуть відмічати подразнення чи ущільнення в місці уколу. Таке може бути, ми обираємо це як менший ризик, на відміну від хвороби, яка скалічує. В 1 випадку на 1 000 000 реакцією на щеплення може бути анафілактичний шок. Саме тому існує правило: 30 хвилин після вакцинації не залишати заклад охорони здоров’я або пункт щеплення.

Що є протипоказаннями до вакцинації?

На сьогодні в Україні протипоказанням до вакцинації є будь-яка гостра хвороба до одужання. Але зараз в Міністерстві юстиції перебуває наказ, який вносить зміни відповідно до того, як вакцинація проводиться в Німеччині, Фінляндії, Японії, США , Канади і як рекомендує ВООЗ. Там буде зазначено, що гостра хвороба і температура до 38 градусів не є протипоказанням до планової вакцинації.

Увага!!!  Щеплення не роблять, якщо є високий ризик серйозної реакції, та при станах, коли імунна відповідь на введену вакцину не сформується:

·      Гостре захворювання, що супроводжується температурою, вищою за 38,5°С (відповідно до настанов ВООЗ) .

·      Серйозна алергічна реакція (анафілактичний шок) на попередню дозу вакцини чи відома алергічна реакція на один із компонентів вакцини.

·      Імунітет може не сформуватися при хіміотерапії в онкологічних хворих, при вживанні великих доз стероїдних гормонів, при вживанні ліків, що пригнічують імунітет, при СНІДі.

·      При вагітності не можна робити щеплення КПК та іншими вакцинами, що містять живі віруси. 

·      Щеплення КПК не проводять також якщо були тяжкі алергічні реакції на аміноглікозиди. А якщо вводилися препарати крові, то відтерміновують. 

·      БЦЖ не роблять, якщо дитина при народженні важить менше 2,0 кг або має дефекти системи фагоцитозу, тяжкі порушення в системі імунітету. 

·      ОПВ (жива поліомієлітна вакцина) не вводиться, якщо є тяжкі форми гіпогамаглобулінемії (стану імунодефіциту) чи хтось із членів сім’ї має протипокази до цієї вакцини (за винятком вагітності). 

Більше роз'яснень щодо вакцинації у Вашому конкретному випадку можете отримати безпосередньо від Вашого лікаря на прийомі.

Будьте свідомі!

Бережіть себе та своїх рідних!

Тодорова Олена Євгеніївна - лікар педіатр Кредоклінік.