КІСТКОВИЙ ВІК

КІСТКОВИЙ ВІК

❗️Кістковий вік характеризує біологічну зрілість організму.

Основними показниками вікового диференціювання кісток скелета є ядра окостеніння та поява синостозу.

☝️Кістковий вік більше, ніж який небудь інший показник, корелює з параметрами зрілості організму (довжина тіла, темпи зростання, стадія статевого дозрівання).

☝️☝️На основі кісткового віку можна відносно точно (імовірність помилки ± 1,5-2 см) передбачити остаточний зріст юнаків і дівчат ❗️❗️❗️

Існує кілька методів визначення кісткового віку за дифференцировкою і зрілостю скелету (час появи епіфізів, фаза їх розвитку, час злиття епіфізів з метафізами - сіностозування). Найбільш показові ці процеси в кістках кистей через досить велику кількість ядер окостеніння і епіфізарних зон.

Кістковий вік легко встановлюється при рентгенологічному дослідженні. Для визначення кісткового віку дитини отримані рентгенограми порівнюють з нормативами кісткового дозрівання по спеціальним рентгенологічним таблицями.

☝️Диференціація скелета має не тільки вікові, але й статеві особливості: дівчинки випереджають хлопчиків, причому статевий відмінність темпів окостеніння проявляється вже з першого року життя. Надалі кістковий вік дівчаток також випереджає кістковий вік хлопчиків на 12-18 міс. У пубертаті статева відмінність за цим показником досягає в середньому 18-24 міс.

☝️☝️☝️За кістковим віком можна оцінити динаміку статевого дозрівання. Так, початку активного функціонування статевих залоз відповідає поява сесамоподібні кістки в I п'ястно-фаланговому суглобі. У період від початку закладки сесамоподібної кістки в I п’ястнофаланговому суглобі до закінчення синостозування I-ї п'ястної кістки найбільш швидко збільшується довжина тіла: це так званий пубертатний стрибок росту, він триває 1,5-2 роки. ‼️ При порушеннях статевого розвитку динаміка осифікації порушується, що враховується як в діагностиці, так і при визначенні стадії статевого розвитку .

‼️ Разом з тим ступінь випередження (або відставання) кісткового дозрівання - один з критеріїв доцільності та перспективи медикаментозного лікування ‼️

🔸- Прискорення кісткового дозрівання відзначається при різних формах передчасного статевого дозрівання,

🔸- відставання - при гіпогонадизмі.

👨‍⚕️Визначення віку по рентгенограмах скелета кисті має велике значення в діагностиці багатьох захворювань. Зазвичай вік розвитку (біологічний вік) визначається за ступенем осифікації скелету. У світовій практиці в якості зручного критерію біологічного віку прийнято визначати «кістковий» або «рентгенологічний» вік, так як він є більш тонким показником фізіологічного стану і своєрідності конституції досліджуваного, ніж паспортний вік і будь-які антропометричні дані. Сам по собі паспортний вік свідчить тільки про кількість прожитих років і не завжди збігається з біологічним віком.

🔶 Стан кісткової системи відображає загальні процеси розвитку проходять в організмі. Для визначення кісткового віку достатньо вивчити осифікацію, розміри і співвідношення скелета кисті і дистального відділу передпліччя, як найбільш доступного для рентгенографії ділянки скелета, що дає найбільш повну інформацію про розвиток всього організму.

❗️❗️❗️Визначення кісткового віку має велике діагностичне значення в першу чергу при патології росту у дітей та підлітків.

☝️Правильне визначення кісткового віку має велику практичну цінність в ендокринології для діагностики і диференціальної діагностики мікседеми, гіпофізарного і церебрального нанізму, деяких хромосомних захворювань, порушень статевого диференціювання, хвороби та синдрому ІценкоКушинга, вірільного і діенцефального синдрому, деяких пухлин надниркових залоз і яєчників і ін.

☝️Визначення кісткового віку дозволяє контролювати лікування хворих гормональними препаратами, які широко застосовуються для терапії багатьох захворювань, у тому числі і для стимуляції росту. - Отримані дані по осифікації і розмірами кісток кисті можуть бути використані при судово-медичній експертизі.

🔸Рентгенологічне дослідження з визначенням кісткового віку можна зробити в Кредоклінік в надзвичайно комфортних умовах в зручний для Вас час!

Піклуємося про кожного!

Наша адреса:м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

Запис за тел.☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина