ГІНЕКОМАСТІЯ

ГІНЕКОМАСТІЯ

Молочні залози у чоловіків (гінекомастія)

Що таке гінекомастія ❓

☝ Гінекомастія - це медичний термін, що описує збільшення молочних залоз у хлопчиків та чоловіків. Незначне збільшення молочних залоз є абсолютно нормальним явищем у хлопчиків під час статевого дозрівання та у чоловіків з віком.

В більшості випадків незначна гінекомастія проходить сама по собі і не потребує лікування, проте деколи збільшення молочних залоз може бути тривалим, приносити біль та виражений естетичний і психологічний дискомфорт. У таких випадках необхідна консультація лікаря для вияснення причини і вибору тактики усунення проблеми.

☝☝ Важливо розуміти різницю між справжньою гінекомастією, що є збільшенням саме залозистої тканини молочної залози внаслідок гормональних змін і між “псевдогінекомастією”, що є збільшенням грудей внаслідок відкладання жиру у чоловік з ожирінням.

☝☝☝ Близько 70% підлітків підчас статевого дозрівання і більше половини чоловіків середнього та старшого віку мають гінекомастію.

Які причини гінекомастії❓

Існує упередження, що у чоловіків є “чоловічі” гормони, а у жінок “жіночі”, проте це не зовісім так, у чоловіків і у жінок є як чоловічі так і жіночі гормона, але баланс або співвідношення у них різне. Гінекомастія розвивається у так випадках, коли цей баланс порушений внаслідок природніх причин (період статевого дозрівання чи старіння) або внаслідок хвороб чи прийому медикаментів.

🔶Найчастіші прични гінекомастії, що потребуть медичної уваги наступні:

1. Пубертатна гінекомастія, що не розрішилась, тобто та котра виникла у хлопчиків підчас статевого дозріванні і не пройшла сама по собі. Гінекомастія, що виникла підчас статевого дозрівання проходить сама по собі від 6 місяців до 2 років і не потребує лікування. Начастіше це виникає у віці від 13 до 14 років, рідше з 10-тирічного віку.

2. Прийом медикаментів, у тому числі і прийом фармакологічних препаратів серед спортсменівРяд медикаментів може дати ускладнення у вигляді гінекомастії, серед найчастіших це

- спіронолактон - ліки для лікування серцевої недостатності, високго тиску та ряду інших хвороб

- Кетоконазол - протигрибкові ліки

- Омепразол та інші ліки, що знижують кислотність в шлунку

- Статеві гормони, чоловічі чи жіночі

- Ряд інших

❗❗❗ Гінекомастія виникає у 75% чоловік, що проходять лікування раку простати і приймають ліки, що зменшують або блокують тестостерон.

Деколи не тільки ліки а і біологічні добавки та рослинні препарати можутьвикликати гінекомастію, особливо ті що містять олію чайного дерева або лаванду!

3. Ідіопатична, тобто з невідомих причин.У близько четверті чоловікв встановити причну гінекомастії не вдається, у таких випадках, вона називаться ідіопатична гінекомастія і найчастіше зустрічається у молодих чоловіків.

🔶🔶Діагностика гінекомастій

Як було сказано вище, важливо відрізнити справжню гінекомастію від “псевдогінекомастії”, тобто відкладання жиру в ділянці молочних залол, що часто спостерігається у чоловіків з надмірною масою тіла. Зазвичай це можна відрізнити підчас огляду у лікаря або за допомогою ультразвукового обстеження, що є найкращим методом оцінки стану при даній патології. - В деяких випадках, лікарі пропонують мамографію (спеціальне рентгенолгічне дослідження молочних залоз).- Також часто пацієнтам з гінекомастією замовляють ряд лабораторних тестів, в основному досліджують рівень гормонів та загальноклінічні тести з метою виключення порушення функції печінки, нирок, що хочі і рідко але може бути причиною гінекомастії.

🔶🔶🔶 Лікування гінекомастій

В більшості випадків гінекомастія не потребує лікування, проте коли є покази, що наведені вище то пацієнту пропонують лікування. Вид лікування залежить від причини та вираженості симптомів.

У підлітків, в котрих виражені або тривалі симптоми лікарі приначають ліки, що блокують жіночі гормони і зменшують розмір молочних залоз, до прикладу тамоксифен. Якщо причною гінекомастії є прийом ліків або хвороба, то модифікація лікування або заміна ліків часто дають значне покращення стану.

У випадках, коли гінекомастія триває довго пацієнтам пропонують хірургічне видалення молочних залоз.

Ідіопатична, або з невідомих причин гінекомастія також лікується тамоксифеном і у випадку неефективності виконуються хірургічне втручання.

В “Кредоклінік” ви можете отримати консультацію педіатра, сімейного лікаря, ендокринолога, уролога, УЗД молочних залолз та лабораторну діагностику з приводу гінекомастії.

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря,

сімейний лікар Кредоклінік.

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

Запис на прийом: ☎️ 050 911 33 00

#credoclinic#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/