Гестаційний цукровий діабет

Гестаційний цукровий діабет

Гестаційний цукровий діабет- це захворювання, яке характеризується гіперглікемією, що вперше виникла під час вагітності, але не відповідає критеріям «маніфестного» ЦД.

В нормі в першому триместрі вагітності глюкоза в крові знижується в середньому на 0.5-1 ммоль\л. (Межі норми у здорових людей натще - 4,1-5,9 ммоль/літр). Це пов’язано з тим , що вона активно поглинається системою плід-плацента (фето-плацентарним комплексом), більш активно виводиться з сечею, менше синтезується печінкою.

В другій половині вагітності ситуація дещо змінюється, в організмі жінки наростає рівень контрінсулярних гормонів ( тобто тих ,які працюють «проти» інсуліну, а він в свою чергу повинен знижувати рівень глюкози в крові). До таких гормонів відносяться лактоген, кортизол, пролактин і інші. Кількість інсуліну , звісно, теж наростає, виникає фізіологічна інсулінорезистентність.

Вагітність в другій половині – це завжди високий інсулін і інсулінорезистентність , це нормально. Але глюкоза при цьому повинна залишатись в нормі, навіть нижче, ніж поза вагітністю ,в чому і полягає адаптація організму. Так, наприклад, у здорових вагітних рівень глікованого гемоглобіну на 20% нижче ,ніж поза вагітністю.

Але не завжи все так безхмарно.

Ряд факторів може сприяти тому, що, не дивлячись на високий рівень інсуліна, глюкоза крові вагітної стає вище, ніж повинна бути.

Такому зриву адаптації сприяє надлишкова вага\ ожиріння, малорухомий спосіб життя, гіперкалорійне харчування(особливо вуглеводи з високим ГІ ( глікемічним індексом) і насичені жири) ,вік більше 30 років, наявність попередніх порушень вуглеводного обміну, спадковість по ЦД.

ГЦД- досить часте ускладнення вагітності (2-7%) поряд з АГ (10% і більше), передчасними пологами ( близько 7%) і внутрішньоутробною затримкою розвитку плода.

В Україні, як практично у всіх європейських країнах, проводять тест з 75 г глюкози. Діагностика порушень вуглеводного обміну при вагітності проводиться в 2 фази.

1 фаза проводиться при першому зверненні вагітної до лікаря.

При першому зверненні вагітної до лікаря будь-якої спеціальності (акушер-гінеколога, ендокринолога, сімейного лікаря) в терміні до 24 тижня всім жінкам в обов’язковому порядку проводиться обстеження глюкози венозної крові натще ( після попереднього голодування протягом не менше 8 і не більше 14 годин).

2 фаза проводиться на 24-28 тижні вагітності

Кров береться 3 рази : натще ,через 1 і через 2 години після  прийому розчину 75 г безводної глюкози. Після першого забору крові натще вагітна жінка повинна не більше як за 5 хв випити 75 г безводної глюкози, розчиненої в 250-300 мл води.

Якщо є така можливість, глюкоза визначається негайно, і якщо вона виявляється вище норми, тест далі не проводиться, встановлюється діагноз ГЦД .

Визначення глюкози венозної плазми виконується лише в лабораторіях на біохімічних аналізаторах . Не можна використовувати портативні засоби самоконтролю ( глюкометри ) для проведення тесту .

Інтерпретація ПГТТ( пероральний глюкозо-толерантний  тест) у вагітних :

Норма : Натще ˂5,1 ммоль\л, через годину ˂ 10 ммоль\л,через 2 год.- .˂. 8.5 ммоль\л

ГЦД :натще  ≥5,1 ммоль\л,через час ≥10 ммоль\л,через 2 год ≥. 8,5 ммоль\л

ГЦД не має специфічних проявів, тому необхідно проводити лабораторний скринінг навіть у вагітних з низьким ризиком.

На жаль, навіть незначна гіперглікемія вкрай негативно впливає на протікання вагітності і організм дитинки.(кардіоміопатія, респіраторний дистресс-синдром, метаболічні порушення)

Лікування :  дієта з обмеженням простих вуглеводів , помірні фіз. навантаження, моніторинг глюкози в крові. При неефективності даних мір призначаємо інсулінотерапію. Таблетовані цукрознижувальні препарати при ГЦД протипоказані.

Бажаємо Вам міцного здоров'я!

Лікар-ендокринолог Кредоклінік,Никитюк Лариса Анатоліївна.

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

 ☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/