ДІТИ ТА COVID-19. ЩО ВАРТО ЗНАТИ БАТЬКАМ

ДІТИ ТА COVID-19. ЩО ВАРТО ЗНАТИ БАТЬКАМ

ДІТИ ТА COVID-19. ЩО ВАРТО ЗНАТИ БАТЬКАМ

Нас часто питають про COVID-19 у дітей — перебіг хвороби, чи варто перейматися, на які симптоми зважати та про що потрібно обов’язково подбати, аби захистити дитину. Тож ми зробили невеликий ґайд для батьків з інформацією, яка наявна сьогодні про перебіг хвороби у дітей та корисними порадами.

Дані, які доступні сьогодні, вказують:

  1. Діти шкільного віку не відіграють вагому роль в передачі вірусу. Принаймні так вказують деякі дослідження, які є зараз. Загальний висновок такий: більшість дітей з підтвердженим вірусом SARS-CoV-2, скоріше за все інфікувалися від дорослих (наприклад, у своїх сім’ях). 
  2. Діти мають меньше шансів інфікуватися вірусом в порівнянні з дорослими, мають меншу ймовірність прояву симптомів та виникнення важкого перебігу хвороби COVID-19. 

·         Спеціалізовані портали  повідомляють, що результати 32 досліджень з різних країн світу показують -  діти заражаються SARS-CoV-2 набагато рідше, ніж дорослі. 

Зокрема, такі результати показав великий систематичний огляд, який включав 7780 випадків COVID-19 у дітей. Переважна більшість дітей мали легкий перебіг, а основні симптоми включали температуру, кашель, нежить та втому.

 Майже 20% серед досліджених випадків мали безсимптомний перебіг.

На відміну від дорослих, у дітей рідко з’являлися важкі симптоми верхніх дихальних шляхів, що вимагали лікування у відділеннях інтенсивної терапії.

Все ж важкі випадки не виключені:

Деякі діти у  Британії та США перенесли рідкісне, але небезпечне запальне захворювання, пов'язане з коронавірусом.

Конкретно в цьому дослідженні 7 смертей, а також 11 випадків мультисистемного запального синдрому у дітей (Multisystem Inflammatory Syndrome in Children). 

  1. Трохи про цей синдром. Це вкрай рідкісне, але серйозне захворювання, яке може викликати  запалення серця, судин, нирок, легень, мозку, шкіри та очей.  Його почали фіксувати лише кілька місяців тому. Причина синдрому поки невідома, але більшість випадків об’єднувало, що діти мали позитивний тест на наявність антитіл до вірусу SARS-CoV-2 (тобто вже мали вірус) або ж хворіли на COVID-19, тож його поки пов’язують саме з перенесенням інфекції. 

За словами лікарів Британії та США у восьми дітей були схожі симптоми: висока температура, висип, червоні очі, набряки та біль у тілі.

Більшість дітей не мали великих проблем з легенями або диханням, хоча сімох під'єднали до ШВЛ, щоб поліпшити роботу серця та кровообіг.

Лікарі описують стан дітей як "нове явище", схоже на «синдром Кавасакі» - рідкісний стан, на який страждають в основному діти до п'яти років. Симптоми включають висипання, набряклі залози на шиї і сухі й розтріскані губи.

"Відбувся пік Covid-19, а потім через три-чотири тижні ми спостерігаємо пік у цьому новому явищі. Це змушує думати багатьох дослідників, що це - постінфекційне явище", - сказала вона.

Тобто, швидше за все, цей синдром пов'язаний із накопиченням антитіл після зараження коронавірусом.

Професор Рассел Вінер, президент Королівського коледжу педіатрії та здоров'я дітей, каже, що більшість дітей добре відреагували на лікування .

Синдром є "вкрай рідкісним", зазначив він.

За його словами, якщо науковці дізнаються більше про цю запальну хворобу, то, можливо, зрозуміють, чому деякі діти сильно хворіють на Covid-19, в той час як більшість дітей не заражається взагалі або не має симптомів.

Схожі випадки зафіксували також у США, Іспанії, Італії, Франції та Нідерландах.

Як повідомив губернатор штату Нью-Йорк Ендрю Куомо, рідкісний синдром помітили у щонайменше 15-ти американських штатах.

Водночас фахівці з питань дитячого здоров'я у Британії припускають, що такий стан може виникати не лише у дітей.

Зараз вони співпрацюють з американськими та європейськими дослідниками, щоб дізнатися більше про синдром. Він отримав назву "педіатричний запальний мультисистемний синдром" або PIMS-TS.

На що загалом вказують ці дані? Ваша дитина може захворіти на COVID-19, але найімовірніше перебіг буде легким чи з незначними симптомами. Особливо уважним потрібно бути, якщо дитина має хронічне захворювання.

В Україні синдром було зафіксовано в однієї дитини.

Ризик мати важчий перебіг хвороби мають. :

  1. Немовлята до 1 року
  2. Діти, які мають хронічні хвороби легенів, астму, цукровий діабет, вроджені хвороби серця або ожиріння
  3. Імуносупресивний стан (внаслідок певних захворювань або прийому ліків, що послаблюють імунну систему)
  4. Діти з рідкісними хворобами

Тож які загальні рекомендації для батьків?

Перевіряйте щодня на наявність симптомів.

Особливу увагу треба звернути на:

  1. Підвищену температуру (38°С або вище)
  2. Біль у горлі
  3. Новий неконтрольований кашель, що спричиняє утруднення дихання (якщо дитина має хронічний кашель, спричинений алергією чи астмою, важливо відстежувати, чи немає змін)
  4. Діарею, блювання, біль у животі

Зрозуміло, що у випадку симптомів краще залишити дитину вдома та сконтактуватися зі своїм сімейним лікарем або педіатром.

  1. Не відмовляйтеся від інших щеплень також. Якщо за графіком календаря щеплень вашій дитині потрібно вакцинуватися проти інших інфекційних хвороб, обов’язково це зробіть та не відкладайте щеплення. В більшості медзакладів зараз є окремий для цього графік, коли приймають дітей лише для вакцинації. 
  2. Допомагайте дітям звикнути до нових реалій. Носіння маски, потреба дотримуватися дистанції, менше спілкування та соціальних контактів можуть впливати на психічний стан дитини. Але цьому можна зарадити. 
  3. Що робити, якщо хтось з батьків захворів на COVID-19?

У випадку, коли за дитиною немає кому доглядати (наприклад, захворіли обоє батьків), краще попросити когось подивитися за дитиною. Це має бути людина, яка не знаходиться  в групі ризику мати тяжкий перебіг COVID-19, тобто не бабуся з дідусем. Адже дитина також могла підхопити вірус.

CDC вказують, що дитина має перебувати протягом 14 днів від останнього контакту хворими батьками в ізоляції, а її опікун — самоізолюватися також на такий період часу від останнього контакту з дитиною. Треба поставитися до цього серйозно, адже контакт з людиною, яка має COVID-19 означає, що потрібно ізолюватися, аби не наражати інших на небезпеку.

Якщо залишити дитину з кимось неможливо рекомендують: зберігати фізичну дистанцію у 2 метри та одягати маску під час перебування в одному приміщенні, регулярно мити руки та провітрювати приміщення вдома.

Дітям до 2 років маску одягати не потрібно. 

Батьки є рольовими моделями для своїх дітей. Тож подавайте гарний приклад своїм дітям та будьте здорові!

Тодорова Олена Євгенівна

Лікар-педіатр Кредоклінік

Піклуємося про кожного!

м. Ужгород,

вул. Капушанська 6А

050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/