Безглютенова дієта

Безглютенова дієта

На сьогоднішній день для багатьох людей слово "глютен" несе негативний відтінок та означає щось некорисне та , навіть , небезпечне. Побутує така думка , що він , нібито , сприяє набору зайвої ваги. Але причиною таких висновків служить проста логічна помилка – це не гютен є причиною зайвої ваги , а надлишок вжитих продуктів, в яких він міститься. А це якраз одні з найкалорійніших продуктів : хліб , випічка та солодощі. Тому деякі дієтологи рекомендують обмежити вживання глютену , або й навіть повність виключити його з раціону – мовляв , ця речовина шкодить абсолютно усім . Так, словосполучення «безглютенова дієта» стало асоціюватись з правильним харчуванням. 

Так це чи ні , допоможе розібратись світова доказова медицина!  

Глютен – це термін , що позначає групу білків , які містяться в насінні зернових культур , особливо пшениці , жита й ячменю. Глютен ще називають клейковиною , яка забезпечує пружність тіста та «легкість» випічки і служить критерієм якості борошна.

Найвищою імуногенною активністю характеризується фракція глютену під назвою гліадин . Це глікопротеїн ( тобто вуглевод+білок ) , що на 80 % входить до складу пшениці. 

Насправді зараз в моді безглютенові продукти з незрозумілих причин. Відмова від глютену не несе жодної користі, поки ви не отримаєте підтверджений фахівцем діагноз. Усі злаки з високим вмістом глютену важливі для нашого організму. Рослинний білок , хай і не такий повноцінний, як тваринний, але є дуже важливим з точки зору амінокислотного складу. Безглютенові продукти далеко не завжди такі корисні , як здається. За словами Пітера Гріна з Колумбійського університету –  у виробників їжі є 4 основні методи зробити їжу смачною: додати в неї більше солі, цукру , жиру або глютену. Якщо потрібно зменшити щось одне – доведеться додати більше інших компонентів.  

На жаль, лабораторний аналіз безглютенових продуктів часто підтверджує ці побоювання: часом в них міститься більше жирів і вуглеводів. Нерідко в якості «замінників» глютену в продукти  додають картопляний або кукурудзяний крохмаль  – вуглеводи , а сам глютен - білок. 

На сьогодні виділяють тільки 3 патологічні стани , які відносяться до глютензалежних захворювань , та при яких рекомендована безглютенова дієта.  

Це :

● глютенова ентеропатія ( тобто целіакія ) ;         

● алергія на глютен ;

● непереносимість глютену без целіакії .  

Спробуємо коротко розібратись з кожним із них . 

Отже , целіакія або глютенова ентеропатія – це мультифакторне захворювання , яке має змішаний аутоімунний та спадковий генез, і проявляється більше в дитячому віці . Під впливом глютену в організмі утворюються специфічні антитіла до певних компонентів слизової оболонки тонкого кишківника й розвивається аутоімунне запалення , яке з часом приводить до атрофії, тобто відмирання ворсинок слизової. Як наслідок  - порушення пристінкового живлення та всмоктування поживних речовин , що є основною функцією цього відділу травного каналу . Золотим стандартом в діагностиці целіакії вважається наявність у крові специфічних антитіл та біопсія тканин тонкого кишківника з характерним , для даної патології , ураженням клітин. За даними Всесвітньої організації гастроентерологів на целіакію  страждає не більше 1,0 % жителів планети. 

Алергія на глютен. У генетично схильних людей пшениця може викликати 2 види специфічних імунних реакцій: Ig E – залежні та незалежні . Ig E – залежні реакції – це реакції негайного типу , які характеризуються утворенням специфічних до пшениці антитіл Ig E . Ці реакції можуть бути небезпечними для життя та проявлятись у вигляді як харчової алергії з важким перебігом ( частіше у дітей ) , так і респіраторної алергії з розвитком риніту чи астми. Діагностика базується на клінічній картині, виявленні специфічних антитіл та анамнезі захворювання. 

Ig E – незалежні реакції харчової алергії на пшеницю характеризуються хронічним еозинофільним запаленням слизової оболонки шлунково – кишкового тракту . Це переважно еозинофільний езофагіт або гастрит з важкими перебігами. Їх діагностика базується на результатах біопсії тканин стравоходу чи шлунку до та після виключення пшениці з раціону.  

Непереносимість глютену без целіакії – це синдром , що характеризується кишковими та позакишковими симптомами (в людей , які не страждають ні від целіакії , ні від алергії на пшеницю), які пов'язані з прийомом їжі з глютеном. Це відносно нове захворювання , яке є більше діагнозом виключення та все ще є предметом дискусій. 

Що робити , якщо ви думаєте , що глютен може бути причиною ваших симптомів ?     

Перед тим , як просто відмовитись від глютену , проконсультуйтесь з лікарем. Це дуже важливо! Не призначайте собі самостійно жодних тестів і тим більше не інтерпретуйте їх самостійно, оскільки результат будь-якого обстеження – це інструмент для лікаря в комплексній оцінці стану Вашого здоров’я.

Доведено , що для здорових людей існують потенційні ризики, пов'язані з безглютеновою дієтою. 

Це :

● дефіцит заліза , кальцію , вітамінів В1 , В2 , В3 й В9 , а також клітковини ; 

● збільшення жирності продуктів ;

● гіперліпідемія ;

● гіперглікемія ;

● ішемічна хвороба серця – дослідження , проведене у 2017 році , вказує на ризик серцево – судинних захворювань при довготривалій відміні глютену в здорових людей; причиною цього є відсутність достатньої кількості  продуктів із цільного зерна , перевага яких полягає у підтримці здоров'я серця;

● можливий ризик збільшення маси тіла – в результаті надлишку жирів , цукру та інших смакових добавок у безглютенових продуктах . 

Висновки:

Дієти приходять та відходять , а принципи здорового харчування залишаються незмінними . З точки зору доказової медицини, для більшості людей корисний середземноморський тип харчування або DASH – дієта . Вони досліджені найкраще й показують хороші результати з точки зору ризику хронічних захворювань та впливу на тривалість життя. Можливо , варто дотримуватись саме їх? Адже більшість інших дієт – це данина моді, езотеричним практикам, які до медицини не мають відношення.

 Піклуємося про кожного.

Сімейний лікар Кредоклінік Хуторська Олександра.

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/