Вакцинація проти грипу сезон 2020-2021

Вакцинація проти грипу сезон 2020-2021

Вакцинація від грипу є найефективнішим методом профілактики останнього.

Пропонуємо розглянути деякі особливості сезону грипу 2020-2021:

Згідно з даними  ВООЗ для жителів північної півкулі рекомендована вакцинація чотиривалентними вакцинами (Guangdong, Hong Kong, Washington, Phuket)

В Україні зареєстровано 2 вакцини проти грипу: тривалентна «Джісі Флю» (Корея) , та чотиривалентна «Ваксігрип Тетра» (Франція).

«Ваксігрип Тетра» - рекомендована для осіб від 6-ти місяців

Нагадуємо про деякі основні аспекти вакцинації проти грипу

Грип – це респіраторна інфекція, що може мати серйозні ускладнення, особливо у маленьких дітей, людей похилого віку та осіб з хронічними захворюваннями. Вакцинація є найефективнішим способом попередити грип та його ускладнення.

Ряд медичних та урядових організацій (CDC, WHO, EMA, МОЗ УкраЇни) рекомендують вакцинацію всіх осіб старше 6 місяців без медичних протипоказів.

Як вберегти дітей до 6-ти місяців та людей з протипоказами до вакцинації  від грипу?

Діти молодше 6 місяців мають високий ризик серйозних ускладнень грипу, але вони ще надто маленькі, щоб отримати вакцину. Тому, найкращий спосіб вберегти немовлят – це вакцинації всіх осіб, що контактують з дитиною (батьки, родичі, медпрацівники…). Також, дослідження показали, що вакцинація проти грипу під час вагітності може захистити дитину після пологів від грипу протягом декількох місяців, це не говорячи про захист самої вагітної, котра також перебуває в групі високого ризику ускладнень від грипу, про вакцинацію вагітних дивіться далі.

Чому потрібно вакцинуватись щороку?

Щороку виготовляються нові вакцини проти грипу оскільки вірус дуже швидко мутує. Також, з часом, рівень імунітету проти вірусу знижується – це ще одна причина щорічної вакцинації.

Коли вакцинуватись?

Найкраще вакцинуватись перед початком сезону грипу (кінець жовтня – початок листопада), пртое є сенс та користь вакцинуватись навіть в січні і пізніше. Зазвичай іде 2 тижні на вироблення імунітету після вакцинації але навіть з перших днів вакцинована особа має певний захист від грипу.

Хто особливо потребує вакцинацію проти грипу?

Як було сказано раніше вакцинація від грипу рекомендована всім особам старше 6 місяців. Вакцинація особливо важлива для осіб, котрі перебувають в групі високого ризику ускладнень грипу, це:

·         Вагітні жінки

·         Люди похилого віку

·         Маленькі діти

Стосовно вагітних жінок.

Зміни в імунітеті, функції серця, легень підчас вагітності створюють умови, що підвищують шанси серйозних ускладнень від грипу. Захворівши на грип під час вагітності, жінка має більшу ймовірність перинатальних  проблем у тому числи передчасні пологи. Вакцинуючись, вагітна захищає себе та дитину на декілька місяців від грипу та його ускладнень.

Хронічні хвороби та стани збільшують ймовірність ускладнень від грипу, тому особам  з наступними захворюваннями вакцинація від грипу особливо показана

·         Астма та хронічне обструктивні обструктивні захворювання легень

·         Рак

·         Муковісцидоз (кістозний фіброз)

·         Діабет

·         ВІЛ/СНІД

·         Хронічна хвороба нирок, гепатит

·         Ожиріння

Кому не можна вакцинуватись (протипокази)?

Алергія на яйця

Більшість вакцин від грипу містять незначну кількість яєчного білка. Особи, в яких є відома алергія до яєчного білка можуть бути вакциновані, але під пильним наглядом медичного персоналу, котрий готовий до невідкладних дій у випадку важкої алергічної реакції.

Відома важка реакція на попереднє введення вакцини від грипу.

У таких випадка вакцинація протипоказана

Грип та Covid-19

Грип як і  коронавірусна хвороба (COVID19) – це респіраторні захворювання, що викликаються різними вірусами. Коронавірусна хвороба викликається новим коронавірусом (SARSCOV2), а грип вірусами Грипу. Оскільки симптоми грипу і коронавірусної вороби дуже схожі, їх важко відрізнити, єдиний спосіб – це виконання лабораторних тестів. Є деякі відмінності між грипом і коронавірусною інфекцією, остання легше передяається та викликає важчі симптоми  у деяких осіб. Основною відмінністтю є те, що від грипу існує ефективна вакцина і в період пандемії COVID19 вакцинація від грипу є особливо важливою. Це значною мірою зменшує навантаження на систему охорони здоров’я і  полегшує діагностику. Також не виключено інфікування і грипом і COVID19 одночасно.

І на кінець деякі часті фрази:

Я ніколи не хворію!

-Люди можуть бути інфіковані або з мінімальними симптомами і потім інфікувати близьких осіб з ризиками ускладнень

Вакцина не працює!

-При проведені багатьох досліджень, доведено, що вакцинація від грипу знижує захворюваність, використання антибіотиків, час втрачений на роботі/навчанні, госпіталізацію і смерть.

-потрібно розуміти різницю між грипом і звичайною застудою. Ці дві хвороби дуже схожі, але застуда, котра викликається багатьма різними вірусами, на відміну від грипу, загалом не веде до будь-яких ускладнень (пневмонія, госпіталізація…)

Андрій Юрійович Жека

Заступник головного лікаря, сімейний лікар Кредоклінік.

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/