РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ У ДІТЕЙ.

РОТАВІРУСНА ІНФЕКЦІЯ У ДІТЕЙ.

Ротаві́русна інфе́кція (англ. Rotaviral enteritis — ротавірусний ентерит) — інфекційна хвороба вірусного походження, яка перебігає з тяжкою діареєю. Є найбільш частою причиною тяжкої діареї, нерідко смертельної, у немовлят і маленьких дітей

Майже кожна дитина у світі до досягнення п'яти років заражається ротавірусом принаймні один раз. Однак з кожним зараженням імунітет зростає, і наступні зараження є менш жорсткими; дорослі рідко страждають на цю інфекцію. Існує п'ять видів цього вірусу, які називають A, B, C, D та E. Найбільш поширеним є ротавірус A — він є причиною понад 90 % випадків заражень людини.

Спалахи ротавірусної інфекції (в побуті нерідко називають кишковим грипом) реєструють по всьому світу. У країнах, де рівень медицини та гігієни залишає бажати кращого, ротавірус (відкрито його було порівняно нещодавно — в 1973 році) є однією з основних причин дитячої смертності. Піки захворювання зазвичай реєструють восени і ранньою весною. Влітку ротавірус можна легко підхопити під час купання у водоймах.

 Ротавірус особливо небезпечний для малюків

Вважається, що 95% дітей переносять ротавірусну інфекцію до п'яти років. Зазвичай імунна система справляється з цим захворюванням, але для малюків вона є справжньою загрозою.

Ротавірус вирізняється неабиякою стійкістю. При зараженні він проходить кисле середовище шлунку, щоб надалі поселитися в клітинах тонкого кишківника, де активно розмножується. Інкубаційний період (від зараження до перших проявів) може тривати один-два дні. Ротавірус викликає таке захворювання, як вірусний гастроентерит — у дитини починається блювання, діарея. Вона стає млявою, відмовляється їсти. Якщо це перший випадок зараження, імунна система активно реагує і часто спостерігається підвищення температури, нерідко до високих відміток на термометрі. Водяниста діарея дуже небезпечна для дітей до двох років, адже відбувається стрімке зневоднення. Чим менша дитина, тим швидше такий стан може закінчитися трагічно.

Як уберегтися ?

Основний шлях передачі вірусу — фекально-оральний. Отже, найкращий спосіб захисту — особиста гігієна, миття рук.

 Вберегтися допоможе вакцинування

Вакцинація проти ротавірусу в Україні є рекомендованою, водночас, на жаль, про неї мало знають. На відміну від багатьох інших країн, де цю вакцинацію включено у календар щеплень.

 В Україні зареєстровано бельгійську вакцину «Ротарикс» («ГлаксоСмітКляйн Біолоджікалз С. А.»).

Це моновалентна вакцина, що містить живий ослаблений вірус, отриманий зі штаму ротавірусу людини.

РОТАРИКС™ відповідає вимогам Всесвітньої організації охорони здоров'я для біологічних речовин і для вакцин проти ротавірусної інфекції.

ЯКІСНИЙ ТА КІЛЬКІСНИЙ СКЛАД: 1 доза (1,5 мл) містить:

діюча речовина: ротавірус людини, живий атенуйований штам RIX4414*, не менше

106,0 ТЦД50.

Дає високий ступінь захисту, який сягає 90%.

СПОСІБ ЗАСТОСУВАННЯ І ДОЗИ:

Вакцина оральна — це крапельки в рот, що мамам дуже подобається.

Дозування

Курс вакцинації складається з двох доз. Перша доза може бути призначена дитині, починаючи з віку 6 тижнів. Інтервал між застосуванням першої і другої дози повинен бути не менше 4 тижнів. Курс вакцинації слід закінчити до досягнення дитиною віку 24 тижні. РОТАРИКС™ може бути призначений за тими ж показаннями і недоношеним дітям, дотримуючись такого самого дозування .

За даними клінічних досліджень зригування або спльовування при застосуванні вакцини спостерігалось дуже рідко, і в таких випадках повторна доза не вводилась. Однак, у випадку, якщо дитина зригнула або сплюнула майже всю дозу, можна одноразово замінити цю дозу під час цього ж самого вакцинування.

Настійно рекомендується, щоб немовлята, які отримали першу дозу вакцини РОТАРИКС™, завершили 2-дозовий режим вакцинації препаратом РОТАРИКС™ .

В будь-якому випадку закликаємо Вас довіритись професіоналам та не займатися самолікуванням!

Тодорова Олена Євгеніївна - лікар педіатр Кредоклінік.

Піклуємося про кожного!

Наша адреса: м. Ужгород, вул. Капушанська 6А

Запис на прийом: ☎️ 050 911 33 00

#credoclinic

#доказовамедицина

https://credoclinic.com.ua/